2009. február 9., hétfő

Főzzetek!

Akkor először is a recept.
Végy egy fej hagymát, vágd fel apróra és pirítsd üvegesre olajon. Ha ez már majdnem megvan, nyomj bele pár gerezd fokhagymát (nyomóval). Tegyél bele 1 ek őrölt gyömbért, 1 ek őrölt köménymagot és 2 ek garam masala fűszerkeveréket. Picit pirítsd a fűszereket, de persze ne égjen oda. Tegyél bele sűrített paradicsomot vagy friss, kockára vágott paradicsomot, körülbelül úgy, mint egy sűrűbb pörköltbe tennéd. Tedd bele a kockára vágott bárányhúst és tegyél bele annyi vizet, hogy legalábbis ne égjen le. De inkább annyit, hogy ellepje a húst. A végeredménynek sűrű pörköltszerűségnek kell lennie. Főzd legalább addig, amíg a hús megpuhul, kb. fél órát. A sót ne felejtsd ki, kóstold meg, hogy jó-e. Végy egy kis serpenyőt, forrósíts fel benne egy kis olajat. Zárd el a lángot, és szórj bele egy csapott ek köménymagot és 5-6 friss currylevelet. Várd meg, amíg kicsit kizizegik magukat a forró olajban, majd öntsd hozzá az egészet a rotyogó "pörkölthöz". Főzd még egy kicsit. Ha elkészült, tálaláskor szaggass a tetejére friss corianderleveleket (alias szilantró). Köretnek fehér rizs való hozzá és naan -- szerintem a sima a legjobb, mert a báránycurry elég erős.
Variációk: lehet más hússal is készíteni és vegetáriánus módra is, mindenféle zöldségekkel. A zöldségekhez garam masala helyett őrölt curry dukál és mustármag -- ez utóbbi szintén olajban kipattogtatva.
Itt meg egy video, már éhes is lettem tőle. Nagyon egyszerű -- ha az embernek megvannak hozzá a fűszerei persze.



Ha valakinek nagyon csorogna a nyála már, hát találtam nektek egy indiai boltot Pesten.
A tegnapi síelés egyébként nem volt valami jó, esett a hó és fájt az arcom tőle síelés közben. És a hó sem volt annyira szuper, mint amilyennek az ember gondolná egy hét havazás után.
Mostanában a csapból is a szárazság folyik, és ez nem is képzavar talán. Egyre kevesebb eső esik Kaliforniában, a madarak északabbra vándorolnak, a fű száraz, ilyenek. A másik téma a munkanélküliség, félelmetes számú embert bocsátanak el mostanság. Tudom, otthon is. Azt hiszem jelenleg 7 százalék a munkanélküliség...

5 megjegyzés:

Kefe írta...

A "kizizegik magukat" rászolgál az Aranynyelv-díjra. Isteni!!!

Unknown írta...

Megpróbálom a receptet azonnal
továbbítani Stahl Juditnak.
Szerintem elfogná a sárga (lásd. még
yellow) irigység.
Nekem csorog már a nyálam is.

Unknown írta...

A helyes szórend a félreértések elkerülése végett:
Nekem már csorog is a nyálam.

panni írta...

huhh, jól hangzik.. :) bár azt hiszem a friss currylevelek meg a koriander kicsit nehezebb beszerzésszakmailag. Nem is tudtam, hogy a curry-nek van levele=) mindjárt nézek is a guglin.
A koriander viszont borzasztó átható ízű, nem?

panni írta...

hm, megnéztem... honnan lehet curry-növényt keríteni? azt is termesztek majd a petrezselyem mellett a balkonon.. :D