Na, akkor most látom, hogy magyarázhatok. De előtte még egy közérthetőbb bejegyzést tennék. Holnap lesz Valentin nap, és ennek alkalmából csokiba mártott epreket készítettem ajándékba. Boltban iszonyú drága (komolyan, pár darabot $50-ért vesztegetnek), na meg így sokkal jobb is az ajándék. Viszont érdekes, hogy a fehér csokit (pedig főző) nem lehet rendesen megolvasztani, egy ideig olvad, aztán meg bekeményedik és annyi neki. Mint a hőre keményedő műanyagok. Egy vegyész biztosan meg tudná mondani, hogy ez mitől van. Haha.
Na, akkor térjünk csak át a spektroszkópiára. Meg akarjuk tudni valaminek, jelen esetben a HO2-gyöknek a koncentrációját. Az, hogy ez mi, mármint a HO2, tök mindegy, de azért elmondom, hogy ez majdnem olyan, mint a víz, csak nem két hidrogén és egy oxigén, hanem fordítva, és nem valami stabil. Szóval általában azt csinálják, hogy egy megfelelő hullámhosszúságú fényt áteresztenek a mintán. A minta elnyel valamennyit, arányosan a HO2 koncentrációjával. Így az elnyelésből (intenzitáscsökkenésből) lehet tudni, hogy mennyi volt. A frekvenciamodulációs spektroszkópiánál az adott hulláhosszúságú fényt kicsit megzargatják, úgy, mint az FM rádiónál: a hullámhossz időben kicsit ingadozni fog, néha kicsit nagyobb, néha kicsit kisebb, mint az eredeti. Ha egy ilyen hullám halad át a mintán, akkor a fény intenzitása szintén csökken, de nem egyenletesen időben: az intenzitás is ingadozni fog egy bizonyos módon. Ez meg olyan, mint egy AM rádió. Szóval végülis lesz egy FM-AM jelünk, amit megfelelő módon kikódolva következtetni lehet a koncentrációra. Az előny, hogy sokkal érzékenyebb, mint a "sima" módszer.
Este zártkörű parti volt Sebastianéknál, ahol egyenesen a sörfőzdéből hozott Pliny, the Youngert ittunk.
4 megjegyzés:
Namármost a tanultak alapján kijelenthetjük, hogy a leírt módszer kiválóan alkalmas a dolgozat végén emlegetett szesztartalmú italok sűrűségének analizálására, a legjobb módszer azonban a bódító levek megivása, majd a hatás lemérése egyenes krétacsíkon járván, előre nyújtott karokkal a plafont nézvést.
Namármost a tanultak alapján kijelenthetjük, hogy a leírt módszer kiválóan alkalmas a dolgozat végén emlegetett szesztartalmú italok sűrűségének analizálására, a legjobb módszer azonban a bódító levek megivása, majd a hatás lemérése egyenes krétacsíkon járván, előre nyújtott karokkal a plafont nézvést.
a rendszer máris beszittyózott kétszer küldte el magát nem baj...
Szia, Kefe,
Már nem először látom a duplázást (én is szoktam egyébként). Nem így növeled forditásaid leütésszámát is?
Puszi E.
Megjegyzés küldése